Hvad er adgangskrav?

For at kunne blive optaget på en videregående uddannelse (f.eks.) på et universitet, skal du opfylde uddannelsens adgangskrav. For mange er det første trin i at komme ind på drømmeuddannelsen. Derfor har vi skrevet denne guide til at hjælpe dig godt på vej mod dine studiedrømme.

Forstå adgangskrav

Adgangskrav er de kriterier, som du skal opfylde for at blive optaget på en bestemt uddannelse på universitetet. Kravene kan variere fra uddannelse til uddannelse. Overordnet set er der tre typer af adgangskrav:

  1. Generelle adgangskrav
  2. Specifikke adgangskrav
  3. Lokale adgangskrav

Lad os tage et kig på de forskellige typer.

Hvad er generelle adgangskrav?

Generelle adgangskrav er de basale krav, som du skal opfylde for overhovedet at kunne blive optaget på en videregående uddannelse i Danmark. For de fleste uddannelser betyder det, at du skal have en dansk gymnasial eksamen som fx STX, HHX eller HTX. Har du en udenlandsk eller international eksamen, der svarer til en dansk gymnasial eksamen, kan denne også være adgangsgivende.

Alternative veje

På nogle uddannelser kan andre veje også være mulige. Det kan fx være en erhvervsuddannelse, et adgangskursus eller en række gymnasiale enkeltfag på bestemte niveauer. Det betyder, at selvom du ikke har en traditionel gymnasial eksamen, kan du stadig opfylde de generelle adgangskrav og komme ind på din drømmeuddannelse.

Gælder i hele landet

Vigtigt at huske er, at de generelle adgangskrav gælder for uddannelsen uanset, hvor i landet du søger ind. Så uanset om du vil læse i København, Aarhus eller en helt tredje by, skal du opfylde de samme generelle krav for at blive optaget.

Hvad er specifikke adgangskrav?

Specifikke adgangskrav er de krav, der går ud over de generelle adgangskrav og handler om, hvilke fag eller fagkombinationer du skal have bestået på bestemte niveauer for at blive optaget på en specifik videregående uddannelse. Disse krav sikrer, at du har den nødvendige faglige baggrund for at kunne klare uddannelsens faglige udfordringer.

Eksempler på specifikke adgangskrav

Eksempler på specifikke adgangskrav kan være, at du skal have Matematik på A-niveau, Engelsk på B-niveau, eller måske Naturfag på C-niveau. For visse uddannelser kan der også være kombinationskrav, som fx Geovidenskab A og Kemi A.

Adgangsprøver

I nogle tilfælde kan der også være krav om en bestået adgangsprøve for at sikre, at du har de nødvendige kompetencer og færdigheder til uddannelsen. Det kunne for eksempel være musikvidenskab på Københavns Universitet. Derfor er det vigtigt, at du undersøger de specifikke adgangskrav grundigt, inden du søger ind på en uddannelse, så du ved, om du opfylder dem, eller om du måske skal supplere med ekstra fag.

Hvad er lokale adgangskrav?

Ud over de generelle og specifikke adgangskrav, kan der også være lokale adgangskrav på de enkelte uddannelsessteder. Disse krav varierer fra sted til sted og kan inkludere alt fra karakterkrav til sprogkrav og adgangsprøver. De lokale adgangskrav skal sikre, at ansøgerne passer særligt godt til den pågældende uddannelse og uddannelsesstedets fokus.

Karakterkrav

Et eksempel på lokale adgangskrav kan være karakterkrav, hvor du skal have et bestemt gennemsnit i din adgangsgivende eksamen eller i specifikke fag for at kunne blive optaget. Dette kan fx være relevant, hvis uddannelsesstedet ønsker at sikre et højt fagligt niveau blandt de studerende. På Aarhus Universitet skal du f.eks. have 6,0 i gennemsnit for at kunne søge flere af deres uddannelser.

Sprogkrav

Sprogkrav er et andet lokalt adgangskrav, hvor uddannelsesstedet stiller krav til dine sprogkundskaber i enten dansk eller engelsk. Dette kan være vigtigt, hvis undervisningen foregår på et bestemt sprog, eller hvis der er behov for stærke sproglige færdigheder i studiet.

Adgangsprøve eller samtaler

For nogle uddannelser kræves der en adgangsprøve eller en adgangssamtale. Dette kan være aktuelt i kvote 2, hvor ansøgerens kvalifikationer vurderes ud fra andre parametre end blot karakterer, men det kan også gælde i kvote 1 på visse uddannelser. Adgangsprøverne afholdes typisk i løbet af foråret og giver uddannelsesstedet mulighed for at vurdere, om du har de nødvendige kompetencer og motivation for uddannelsen. Et eksempel på det her kunne være Syddansk Universitets uniTEST

Husk, at lokale adgangskrav kun gælder for den specifikke uddannelse på det pågældende uddannelsessted. Det betyder, at hvis du søger den samme uddannelse et andet sted, kan adgangskravene være anderledes.

Hvorfor er adgangskrav vigtige?

Adgangskravene er vigtige, fordi de sikrer, at du har den nødvendige baggrundsviden og færdigheder for at kunne følge med på den valgte uddannelse. Det er derfor afgørende at forstå, hvad adgangskravene er for den uddannelse, du drømmer om.

Hvordan finder du adgangskravene?

Det kan være svært at få et overblik over de præcise adgangskrav for de forskellige uddannelser. Her kommer vores adgangskravsfilter på forsiden dig til undsætning. Med adgangskravsfilteret kan du nemt få et overblik over, hvad der kræves for at komme ind på lige netop den uddannelse, du har i tankerne.

Hvordan påvirker adgangskvotienten dit optag?

For det første er det vigtigt at forstå, at adgangskrav ikke er det samme som adgangskvotienter. Adgangskrav kender vi på forhånd, hvorimod adgangskvotienter først ligger fast efter optaget et givent år.

Adgangskvotienten er dog et vigtigt element i mange uddannelsers optagelsesproces. Hvis du vil dykke dybere ned i dette emne, kan du læse mere i vores blogindlæg om hvad adgangskvotient betyder. Kort fortalt er adgangskvotienten et tal, der viser, hvor højt dit karaktergennemsnit minimum skulle være for at blive optaget på en bestemt uddannelse et bestemt år.

Sådan opfylder du adgangskravene

For at sikre, at du opfylder adgangskravene, er det en god idé at undersøge disse i god tid, så du kan planlægge dine studier eller supplere med de nødvendige fag. Vi har også skrevet en guide om hvordan du vælger de rigtige gymnasiefag, som kan være en hjælp til dig, der overvejer dine muligheder.

Få et overblik

Hvis du vil sikre dig, at du opfylder de rette adgangskrav, så brug vores adgangskravsfilter på forsiden i dag. Det er en nem måde at finde ud af, om du er på rette vej mod din drømmeuddannelse.