8 trin til at finde ud af Hvad skal jeg studere?
At vælge, hvad man skal studere, er en af de vigtigste beslutninger, man kan tage. Det rigtige studievalg kan bane vejen for en god karriere og personlig vækst. Men hvordan besvarer man spørgsmålet "hvad skal jeg studere"? Denne guide vil hjælpe dig med at finde den bacheloruddannelse, der passer bedst til dine interesser og karrieremål.
Inden du går i gang
Det kan være en god idé, at beslutte dig for, hvornår du gerne vil kunne svare på spørgsmålet "Hvad skal jeg studere?". Så start med, at finde ud af, hvornår du skal have truffet dit studievalg.
Derefter er det en god idé, at du beslutter dig for, hvornår du skal gå i gang. Men eftersom du er ved at læse det her blogindlæg, så gætter jeg på, at du gerne vil igang snart. 🤓
Hvis du er meget tidligt i dine uddannelsesovervejelser, så har vi skreevet om, hvordan du vælger de rigtige gymnasiefag til at åbne flest døre til de videregående uddannelser.
1Find dine interesser og passioner
Det første skridt i at finde ud af, hvad du skal studere, er at identificere dine interesser og passioner. Hvad brænder du for? Hvilke emner fascinerer dig? Lav en liste over dine interesser og overvej, hvordan de kan omsættes til en uddannelse og senere en karriere.
Det kan være at dine interesser ligger indenfor et af de her felter:
- 🔬 Naturvidenskab
- 💻 It og teknologi
- 🎨 Kunst og kultur
- 🌍 Sprog og kultur
- 🏛️ Samfund
- 🩺 Sundhed og medicin
- 🏗️ Ingeniør og byggeri
- 🗣️ Kommunikation, medier og design
- 🌿 Miljø, dyr og naturressourcer
- 💼 Erhverv, handel og økonomi
Du kan prøve at krydse dine interesser af i vores studievælger, og se om der er nogle uddannelser, der passer dig:
2Undersøg uddannelsesmuligheder
Der findes mange forskellige studier i Danmark. Derfor skal du sørge for at udvælge nogle uddannelser, du har lyst til at undersøge nærmere.
Få snævret mulighederne lidt ned
For at finde de uddannelser, du har lyst til at undersøge nærmere, kan du bruge vores studievælger. Der kan du finde ud af hvilke uddannelser, du opfylder adgangskravene til, sortere de uddannelser på dine interesser og vælge hvilke universiteter, du er interesseret i.
3Lav en plus/minus-liste
Når du har fundet de uddannelser, du gerne vil undersøge nærmere, skal du lave en plus/minus-liste. Under resten af den her guide skal du udfylde fordele og ulemper ved hver af de forskellige uddannelser, du undersøger.
4Find ud af, hvad uddannelsen har særligt fokus på
Gå ind på uddannelsens hjemmeside, og få en fornæmmelse af, hvad der er i fokus på den her uddannelse. På din plus/minus-liste skal du nu notere hvad du godt kan lide, og hvad du ikke bryder dig om ved den uddannelse.
5Hvad for nogle fag er der?
Find ud af hvad for nogle kurser og fag, du skal have på den uddannelse, du er ved at undersøge. Der vil være nogle obligatoriske fag, og dem skal du starte med at se på.
Lyder det spændende? Eller synes du ikke, at det er noget for dig? Hold også øje med, om der f.eks. er forelæsninger, gruppearbejde, selvstudie eller klasseundervisning. Og tag stilling til på din plus/minus-liste, om du foretrækker det ene eller andet.
6Overvej dine karrieremål
Karriere og job er også vigtigt, når du overvejer hvad du skal studere. Hvad er dine langsigtede karrieremål? Vil du arbejde i en bestemt branche eller rolle? Overvej, hvilke uddannelser der bedst forbereder dig til de karrieremål, du har.
Overvej, hvordan dine uddannelsesvalg vil påvirke dine fremtidige muligheder. Nogle uddannelser giver mere specialiserede færdigheder, mens andre giver en bredere akademisk baggrund. Tænk over, hvad der bedst matcher dine karriereambitioner.
7Hvem skal du studere sammen med?
Nu skal du fokusere på, hvem du skal læse sammen med. Er det en stor uddannelse med mange studerende? Hvordan er alders- og kønsfordelingen? Og hvad er der for nogle sociale og faglige fællesskaber, du kan blive en del af?
Her er det også godt at undersøge, om du kan komme til Åbent Hus, blive Studerende for en dag, eller komme i dialog med en nuværende studerende på en anden måde.
8Få samlet op
Nu er det tid til at samle op. Kig på din plus/minus-liste og se, hvilke(n) uddannelse(r), der har flest plusser, og om der er nogle, du ikke længere overvejer at søge.
Du bør også overveje, om der er nogle spørgsmål, du mangler et svar på. Hvis det er tilfældet, kan du overveje, om du skal tage kontakt til en studievejleder.
Tal med en studievejleder
En studievejleder kan give dig værdifuld rådgivning om dine uddannelsesvalg. De kan hjælpe dig med at forstå adgangskrav, studiemiljø og karrieremuligheder for de forskellige studier. Mange universiteter tilbyder vejledning på både telefon og mail, så du vælger den type kommunikation, der passer dig bedst, og så stiller du dine spørgsmål.
Der er mange svar på "hvad skal jeg studere"
At vælge, hvad du skal studere, kan være en udfordrende, men spændende proces. Tag dig tid til at overveje dine interesser, karrieremål og de forskellige uddannelsesmuligheder. Brug ressourcer som vores adgangskravsfilter for at få et bedre overblik og træffe en informeret beslutning.
Husk, at der kan være flere gode uddannelser for dig. Så du skal ikke bekynmre dig om at finde din drømmeuddannelse, men måske mere at finde dine drømmeuddannelser
Har du brug for mere information?
Hvis du har brug for mere information, kan du blandt andet læse om,
- hvor man kan tage en bacheloruddannelse
- hvor højt dit gennemsnit skal være for at komme ind på din drømmeuddannelse
- eller måske lidt lavpraktiske forklaringer på, hvordan du søger studie i Danmark.
Du kan selvfølgelig også besøg universiteter og deres hjemmesider for at læse om de forskellige uddanneler, de tilbyder. Her er de 8 universiteter, der findes i Danmark:
Rigtig god fornøjelse med at finde ud af, hvad du skal studere.