Hvad er en antropolog?

Er du nysgerrig på, hvad en antropolog egentlig laver? Det kan være svært at forstå, hvad antropologi går ud på, hvis man ikke er stødt på det før. Antropologi er studiet af mennesker og deres kultur, og antropologer bruger denne viden til at forstå, hvordan samfund fungerer. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvad en antropolog er, og hvad en antropolog beskæftiger sig med.

Hvad er antropologi?

Antropologi er en videnskabelig disciplin, der studerer mennesker, deres adfærd, sociale relationer, og hvordan de lever i forskellige kulturer. En antropolog kan både arbejde med at forstå fortidens samfund gennem arkæologiske udgravninger og med nutidige kulturer gennem feltarbejde. Faget er tværfagligt og kombinerer elementer fra både samfundsfag og humaniora.

Hvad laver en antropolog?

Antropologer arbejder ofte i felten, hvor de observerer og deltager i de samfund, de studerer. Dette kan være alt fra at leve blandt en stamme i Amazonas til at forstå, hvordan teknologi påvirker moderne bysamfund. En stor del af arbejdet går ud på at samle data gennem observationer, interviews og deltagelse i samfundet, og derefter analysere denne data for at forstå kulturelle mønstre.

Hvorfor er antropologi vigtigt?

Antropologi hjælper os med at forstå menneskelig diversitet og de forskellige måder, mennesker lever på. Det giver indsigt i, hvordan kulturelle forskelle kan påvirke sociale strukturer og samfundets udvikling. Antropologer spiller også en vigtig rolle i at løse globale udfordringer som migration, ulighed og klimaændringer ved at tilbyde et perspektiv, der tager højde for kulturelle forskelle.

Hvordan bliver man antropolog?

For at blive antropolog skal du typisk gennemføre en uddannelse i antropologi på universitetet. Det er altså en af de mange uddannelser, man kan læse på universitet.

Det indebærer både teoretisk undervisning og praktisk feltarbejde. Mange antropologer vælger at specialisere sig inden for et bestemt område, som fx medicinsk antropologi, politisk antropologi eller miljøantropologi.

Hvor kan man læse antropologi?

I Danmark kan man læse antropologi to steder:

  1. Aarhus
  2. København

Aarhus Universitet

Antropologi

Adgangskrav

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Historie B eller Idehistorie B eller Samfundsfag B eller Samtidshistorie B

Københavns Universitet

Antropologi

Adgangskrav

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Historie B eller Idehistorie B eller Samfundsfag B eller Samtidshistorie B

Teknoantropologi

På Aalborg Universitet kan du også læse Teknoantropologi, der handler om krydsfeltet mellem teknologi og antropologi.

Aalborg Universitet

Teknoantropologi

Adgangskrav

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik B

Kan du komme ind på antropologi?

Som du kan se ovenfor, så er adgangskravene til antropologi det samme på Københavns Universitet og på Aarhus Universitet.

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Historie B eller Idehistorie B eller Samfundsfag B eller Samtidshistorie B

Det vil sige, at hvis du har haft de fag i gymnasiet, så lever du op til adgangskravene. Der er antropologi en af de uddannelser, der ikke kræver matematik.

Men husk, at adgangskrav er ikke det samme som adgangskvotient

I 2024 var adgangskvotienten på KU 10,5 og på AU 9,7. Det er svært at sige hvor høj, adgangskvotienten bliver næste år. Men vi har lavet en analyse af, hvor højt dit gennemsnit skal være for at komme ind på din drømmeuddannelse.

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvad du skal studere, har vi lavet en guide her. Ellers kan du prøve vores adgangskravsfilter, der viser dig alle dine muligheder.

Hvor kan en antropolog arbejde?

Antropologer finder arbejde i mange forskellige sektorer. Nogle arbejder i akademia, hvor de forsker og underviser. Andre arbejder for regeringer, NGO'er eller private virksomheder, hvor de bruger deres viden til at rådgive om alt fra udviklingsprojekter til markedsføring. Der er også antropologer, der arbejder som konsulenter og hjælper organisationer med at forstå kulturelle forskelle i internationale projekter.

Skal jeg vælge antropologi?

Hvis du er interesseret i mennesker, kultur og samfund, og du elsker at forstå, hvordan forskellige kulturer fungerer, kan antropologi være det rigtige valg for dig. Det er et studie, der kræver både nysgerrighed og engagement, men som kan føre til en spændende karriere med mange muligheder.

Hvis du overvejer antropologi, så tjek vores adgangskravsfilter her for at se, hvad der skal til for at komme ind på studiet. Det er en god måde at finde ud af, om du opfylder kravene, og hvordan du kan forberede dig bedst muligt.